Camins de Sant Jaume als Pirineus

El camí de Sant Jaume, Camino de Santiago en castellà i Camiño de Santiago en gallec, és actualment el primer itinerari turístic europeu. Té les seves arrels en les pelegrinacions que, des de tot el món, s’han succeït de manera ininterrompuda els darrers mil anys confluïnt a la ciutat de Santiago de Compostela, capital de Galícia i lloc on se suposa que hi ha enterrat l’apòstol Jaume. Aquesta pelegrinació ha estat un dels més importants elements vertebradors del continent europeu des de la Baixa Edat Mitjana fins a l’actualitat.

Quant a la nostra ruta en bicicleta de muntanya pel nord de la Península Ibèrica, el camí de Sant Jaume té una importància extraordinària atès que, vulguem o no, qualsevol recorregut per la costa nord ibèrica sempre serà paral·lela o coincident amb algun dels recorreguts històrics de pelegrinatge cristià des dels Països Catalans fins a Galícia.

Mentre desenvolupem la primera part del nostre viatge, en el primer tram de costa a costa de la Mediterrània a l’Atlàntic, trobem dos punts geogràfics als quals finalitzen els camins tradicionals de Sant Jaume que arriben de França, travessen les muntanyes i comencen de nou amb altres noms dins del territori ibèric.

 

Port de Somport (Pirineu Aragonès)

Punt pel qual passa la travessia Transpirenenca en BTT, que alhora és la porta d’entrada del camí francès de Santiago anomenat Via Tolosana o Via Arletanensis, amb inici a Arles (França). A partir de Somport el camí s’anomena ‘Camí Aragonès de Sant Jaume’ i es dirigeix cap a Jaca passant per Canfranc, un altre punt de pas de la Transpirenenca en BTT.

Viquipèdia: Somport i Canfranc

Roncesvalles (Pirineu de Navarra)

La vila de Roncesvalles, Orreaga en èuscar, és una població molt petita que des de fa molts segles és un punt natural de pas per entrar a la Península Ibèrica. Va ser l’escenari de la derrota de Carlemany el segle VIII i, a partir del segle X, comença a viure l’arribada massiva de pelegrins que es dirigeixen a Santiago de Compostela després d’un viatge per França.

Les tres rutes del camí de Sant Jaume que entren per Roncesvalles són les anomenades tradicionalment via Podiensis o camí de Le Puy, que partia prop de Lyon, la via Turonensis o camí de Tours, que partia de París, i la via Lemovicensis, amb orígen a Vézelay i que passava per Limoges.

A partir d’Orreaga/Roncesvalles, aquestes rutes queden unificades en el que avui és el recorregut més seguit en les pelegrinacions de Sant Jaume: el Camí Francès.

Pels viatgers que vulguin recórrer el perímetre nord de la Península en BTT i que, aprofitant l’avinentesa, tinguin interès en participar de l’experiència social que suposa el contacte amb els pelegrins del camí de Sant Jaume, proposo que es treguin una credencial de pelegrí a la Colegiata de Roncesvalles, que dormin allí una nit amb els pelegrins i que segueixin el Camí del Nord, també anomenat Camí de la Costa, a partir d’Hondarribia o d’Irun quan arribin a Euskadi en la seva darrera etapa de la travessia dels Pirineus.

Per saber-ne més: Web de Roncesvalles

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *