Finisterre i Muxia

Els pelegrins que han pogut finalitzar el seu camí fins a la suposada tomba de l’apòstol Jaume hi han arribat de moltes maneres i des de molts llocs, seguint diferents itineraris, però el seu únic objectiu ha estat arribar a la capital de Galícia,  Santiago de Compostela, situada a l’interior de la província de Coruña.

Alguns dels pelegrins, una vegada han aconseguit la seva Compostela, és a dir el certificat que s’atorga a qui ha finalitzat el pelegrinatge per motius espirituals o religiosos, decideixen caminar 130 quilòmetres extra i arribar a dos dels punts més occidentals de la Península Ibèrica: el santuari de Muxía i el Cap de Finisterre, tots dos pertanyents a la comarca gallega de Fisterra i separats per uns 40 km seguint el nostre track de GPS que està alineat amb la costa.

Que les pelegrinacions s’han succeït fins als poblets de Fisterra i Muxía està documentat des del segle XI, però se suposa que hi havia tradicions anteriors que portaven pelegrins fins a aquests dos punts extrems del territori. Les raons són variades: era la fi del món conegut per la majoria dels habitants d’Europa, s’hi podia arribar seguint la guia de la Via Làctea, és un territori misteriós i salvatge, i poc poblat, i hi ha llegendes que relacionen la presència i l’enterrament de l’apòstol Jaume amb intervencions directes de la Virxe da Barca a Muxía i del Sant Crist de Fisterra.

En qualsevol cas, la nostra ruta de 2.400 km en BTT finalitza en aquestes dues darreres etapes, que coincideixen territorialment amb el final del Camí de Sant Jaume: Ponteceso-Muxía i Muxía-Fisterra.

Muxía

D’una banda arribem a Muxía des de Ponteceso, si volem seguir fidelment els tracks de GPS, però també podríem escuçar el camí passant per l’interior. A Muxía val la pena visitar el Santuario da Barca e as Pedras, una barreja catòlica i pagana de culte immemorial a la natura. Podem contemplar unes curiositats prehistòriques, com la pedra d’Abalar i la pedra dos Cadrís, entre d’altres, i una curiositat contemporània: el Monument a la desgràcia del Prestige, fet que suposo que molta gent encara deu recordar onze anys després de l’enfonsament del petrolier i posterior desastre ecològic per a Galícia.

Fisterra

De Muxía a Fisterra, el nostre camí segueix un recorregut costaner que s’allunya del Camí de Sant Jaume durant més o menys la meitat inicial, perquè ressegueix els caps de la costa, però hi connecta a Lires i n’aprofita algun recorregut ciclable fins a uns cinc quilòmetres abans de Fisterra, on es desvia i entra a Fisterra per la part de San Martiño i no pas per on hi entren els pelegrins, per la platja interior de Langosteira. Del poblet de Fisterra ja només ens cal anar fins al Cap de la Nave i el Cap de Finisterre i haurem finalitzat el viatge de costa a costa en bicicleta tot terreny per tot el nord Ibèric.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *