Cantàbria

Arribarem a Cantabria des de la població basca de Muskiz, seguint el litoral i també el recorregut per la costa de camins i carreteres, lleugerament modificat, del Camí de Sant Jaume del Nord.

Cantabria és una comunitat autònoma espanyola de distribució uniprovincial. En el perímetre costaner Cantabria té una longitud similar a la de la Comunitat Autònoma Basca.  Recorrerem 177 km per tota la costa de Cantabria i passarem pel mig de la seva capital, Santander.

Track GPS amb el recorregut complet per Cantàbria

 

 

Climatologia

El clima que trobarem, en general, serà oceànic temperat a la costa, i mediterrani en alguns punts de l’interior muntanyós. Ja que no anirem cap a les muntanyes del sud de Cantabria no caldrà patir pel fred o la calor, només tenir en compte que el temps serà sempre humit i les temperatures es mantindran al voltant dels 14°C.

Etapes i desnivells

La ruta per la costa de Cantabria es pot estructurar de manera molt flexible, ja que no cal configurar etapes tenint en compte altures i ports, perquè els desnivells són com a molt de 150 m. Aprofitant els tracks GPS d’aquest web es podrien fer tranquil·lament tres etapes de 60 km i tenir temps suficient per veure tot el que val la pena des d’un punt de vista paisatgístic o d’interès sòciocultural.

El recorregut proposat segueix paral·lel a la línia de costa però veurem la mar a prop només durant el 50% del recorregut, ja que la resta de camins i carreteres secundàries són per les muntanyetes litorals i no passen per la platja. El recorregut mixt mar-muntanya d’una banda ens permetrà conèixer indrets i poblacions que passen desapercebudes als turistes litorals, i d’altra banda facilitarà que puguem seguir l’actual Camí de Sant Jaume i aprofitar, si volem, la xarxa d’albergs i altres allotjaments destinats a pelegrins o per a turistes no motoritzats.

Malgrat Cantabria és una província bastant petita, la nostra ruta de la costa passa per molts llocs emblemàtics de la pintura rupestre i jaciments arqueològics prehistòrics, com ara els museus i centres d’interpretació al voltant de les pintures de la Cueva de Altamira a Santillana, la Cueva de la Fuente del Salín a Unquera, etc., o indrets d’interès urbanístic, com ara la ciutat de Comillas o la vila medieval de Santillana.

Si seguiu les etapes marcades del viatge, amb els seus tracks com a guia, podeu recórrer Cantabria sense pressa en uns cinc dies, però també us facilito un track únic de Cantabria, per tal que tingueu una única ruta i feu les etapes que vulgueu.

Variacions alternatives de les etapes

Una variació curiosa, però curta, del recorregut del Camí de Sant Jaume és la que deixo en el track de Güemes a Santander però passant per la costa, ja que el meu track inicial (el que inclou tota Cantabria) no contemplava passar pels poblets de costa després de Güemes. Només són 12 km extra respecte el traçat inicial, però val la pena allunyar-se una mica de la carretera general per acabar igualment arribant a Santander amb la barca de pas que agafarem a Somo.

Una altra és la que pretén evitar un tomb de 6 km. que haurem de fer per arribar al pont del riu Pas per la ruta Boo de Piélagos-Oruña-Mogro. Ens ho podem saltar agafant el tren FEVE a Boo de Piélagos i baixant a l’estació següent, que serà Mogro. També podrieu baixar a Requejada i us estalviareu passar per la desembocadura del riu Saja i un tomb total de 17 km.

Llista d’etapes de la ruta ibèrica per Cantàbria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *