Pirineus de Navarra

El tercer gran bloc territorial pel que passa la primera part de la nostra ruta ibèrica de costa a costa són els Pirineus de Navarra, regió de la que travessarem dues comarques d’administració espanyola i una d’administració francesa. Incloc el trosset de Pirineu de la Comunitat autònoma del País Basc en aquest bloc, ja que no es poden diferenciar un de l’altre en cap aspecte orogràfic, cultural o climàtic, i la part administrativa basca de la travessia transpirinenca és tan minsa que no permet una descripció a banda.

Els de Navarra són Pirineus bastant humits, i pel que fa als ciclistes de muntanya amb colls curts i amb un pendent molt fort, plens de senders poc ciclables en la part més oriental, que es van suavitzant quan ens acostem a Hondarribia.

Navarra i Euskadi són indrets amb construccions arquitectòniques molt característiques, amb casetes de pedra i teulades de pissarra que es reconeixen fàcilment tot just quan s’entra a Navarra.

Track GPS amb el recorregut complet pels Pirineus

Etapes, clima i vegetació

Roncal, Erronkariko ibaxa en èuscar roncalès, és la primera vall que trobem quan arribem des d’Aragó, i el contrast és gran ja que Roncal és un indret molt pintoresc, d’ambient no gaire humit semblant a l’Aragó i amb paisatges típics d’alta muntanya configurats pel riu Esca i amb clima subalpí. Trobem concentracions de fagedes, roures i castanyers. En la nostra ruta, Isaba és la població més gran que ens trobarem quan travessem la comarca, i hi ha molts allotjaments diferents, però cap càmping.

Salazar,  Zaraitzu ibarra en èuscar, és la vall següent i també té un entorn espectacular, encara no gaire humit si ho comparem amb la següent comarca. S’ha de destacar molt especialment la Selva d’Irati, el bosc més gran de Navarra i territori protegit de faigs i avets, el qual travessa de dalt a baix el nostre recorregut. En l’etapa proposada pel dia que es passa per Irati, s’acaba fent nit a Orreaga, Roncesvalles en castellà, inici del Camí Francès de Sant Jaume.

Una mica abans d’arribar a Orreaga la travessia es torna molt humida i aquest ambient segueix quan es passa per la vall de Cinco Villas, Bortziriak en èuscar, i continuarà baixant cap al País Basc, ja amb una orografia més suau.

La nostra travessia transpirinenca està inserida en una ruta més llarga que arriba a Donostia, una de les més emblemàtiques poblacions basques, lloc en el qual també finalitza la Transpyr, una cursa anual comercial de BTT que recorre els Pirineus amb criteris competitius, molt allunyats dels de la nostra ruta cicloturística per la Península Ibèrica de costa a costa.

Llista d’etapes de la ruta ibèrica pels Pirineus de Navarra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *