Pirineus d’Aragó

El pirineu d’Osca, Uesca en aragonès o Huesca en castellà, és el que recorrem en la nostra ruta de costa a costa de la Península. Només aquesta província, de les tres que conformen l’Aragó, té territoris prou al nord com per incloure espais als Pirineus.

Track GPS amb el recorregut complet pels Pirineus

Etapes, poblacions i allotjaments

Malgrat el nombre de càmpings a l’Aragó no és tan elevat com el que podem trobar als Pirineus Catalans per les mateixes distàncies recorregudes, durant tota la meva travessia vaig poder descansar en zones d’acampada autoritzades.

Els desnivells a l’Aragó són més durs que a Catalunya, perquè comencen els ascensos curts i amb fort pendent, la qual cosa ens prepara per a Navarra, on gairebé tots són així. El que succeeix, diferent del que ens podem trobar a Catalunya o Navarra, és que en general hi ha menys poblacions i per lògica les distàncies entre elles són més grans per a una mateixa etapa, de manera que no ens podem despistar gaire quan fem les etapes perquè és fàcil que se’ns pugui fer de nit a la muntanya.

Quant a les divisions administratives, la nostra ruta passarà per sis comarques de la distribució territorial tradicional aragonesa: la Ribagorça, que connecta amb l’Alta Ribagorça de Catalunya, el Sobrarbe, on hi ha Ordesa i el Monte Perdido, l’Alt Gállego i la Jacetania, colindant amb la navarresa Vall de Roncal.

Condicions climàtiques

Pel que fa al nostre viatge, el clima del Pirineu Aragonès a l’estiu és en general temperat i bastant previsible, dintre del que permet relativament ser previst en una zona d’extrems. Si no patim pluges constants en aquesta regió, en general no ens trobarem amb gaire fang a les pistes forestals, ja que tot el terreny està bastant sec.

Quant al vent, hem de tenir en compte que sempre serà predominantment de Nord-oest o de Nord o d’Oest, de manera que vindrà de França o de l’Atlàntic i generalment sempre ens dificultarà la marxa normal cap al final dels Pirineus.

Estat de les pistes forestals

Per la meva experiència, les pistes forestals de l’Aragó no estan tan curosament mantingudes com les de Catalunya o Navarra. De totes les pistes que vaig recórrer per tots els Pirineus, eren les que tenien més esllavissades de roca i més neu encara sense desglaçar.

Segurament té a veure amb el fet que jo hi vaig passar en un moment en què hi havia més pluges, atípiques, que les que acostumen a patir a principis de juny, que hi havia inundacions com no s’havien vist en 40 anys i que el darrer hivern havia nevat molt més del que era habitual, de manera que no devia tenir sentit arreglar les zones de pas abans del definitiu desglaç.

Llista d’etapes de la ruta ibèrica pels Pirineus d’Aragó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *