La nostra ruta travessa el País Basc, pels Pirineus i per la costa cantàbrica, dins de França i dins d’Espanya, i potser caldria aclarir què significa això de ‘basc’, perquè les confusions d’entrada són diverses.
País Basc, o sigui Euskal Herria en èuscar, és un topònim que significa literalment ‘el poble dels que parlen en llengua basca’, i comprèn actualment la Comunitat autònoma del País Basc o Euskadi (Àlava, Vitòria i Guipúscoa) i la Comunitat Foral de Navarra o Nafarroa, en territori espanyol, i altres tres províncies en territori d’administració francesa (Baixa Navarra, Lapurdi i Zuberoa).
A dins de l’estat espanyol, la comunitat foral de Navarra i la comunitat autònoma d’Euskadi tenen el dret d’unir-se en un sol territori autònom, de manera que la C.A. d’Euskadi integraria en la seva administració els territoris de Navarra, malgrat els navarresos encara no han decidit exercir aquest dret. Els territoris sota administració de l’estat francès actualment no tenen tants drets polítics reconeguts constitucionalment. Tots aquests territoris tenen una història comuna mil·lenària i una llengua pròpia, èuscar, de la que no se’n coneixen els orígens i que mai no va ser llatinitzada, de manera que és una raresa lingüística en un entorn geogràfic envoltat de llengües romàniques.
Track GPS amb el recorregut complet pel País Basc
Etapes de la ruta ibèrica de costa a costa al seu pas per Euskadi
Quant a la nostra travessia ibèrica, a partir d’Irun ens referirem a País Basc o Euskadi de manera específica per identificar la Comunitat Autònoma Basca, i no pas el conjunt de tots els territoris anteriorment descrits. Això ho farem a efectes pràctics, ja que quan travessem la CAB ens n’adonarem que per tot arreu la publicitat institucional parla d’Euskadi o País Basc referint-se únicament a les tres províncies de la CAB, de les quals nosaltres en travessarem dues per la costa cantàbrica.
La nostra ruta basca comença a Irun, primera població important d’Euskadi i ciutat a nivell del mar, de la qual anirem fins a Hondarribia i podríem donar per finalitzada la travessia Transpirinenca tradicional de Jordi Laparra, o seguir fins a Donostia/San Sebastián, i finalitzar la travessia ampliada que proposen altres autors i que també és el final de la competició comercial Transpyr.
A partir d’Irun, la ruta que proposem recorre Euskadi durant 184 km seguint en paral·lel i amb fidelitat el Camí de Sant Jaume del Nord, també anomenat de la Costa, combinant carreteres i pistes forestals per tal d’aconseguir un itinerari totalment ciclable. Malgrat ens n’adonarem que en molts trams ens desviem del Camí, el nostre recorregut ha estat dissenyat per tal que qui vulgui seguir-lo tingui la possibilitat de gaudir del llegat cultural i de la xarxa d’allotjaments de la ruta pelegrina tradicional.
Des d’Irun fins a Ondarroa anirem resseguint la costa, d’Ondarroa a Bilbo passarem per pistes i carreteretes d’interior travessant els boscos de Gernika, i de Bilbo a Muskiz tornarem a resseguir la costa, de manera que ens formarem una idea clara i àmplia de les diferents facetes, rurals i urbanes, costaneres i interiors, de l’actual Euskadi.
Llista d’etapes de la ruta ibèrica pel País Basc