Camí del Mar

Diuen els que hi entenen que hi ha tants camins a Santiago com pelegrins diferents que hi arriben. Segur que és cert, però també ho és que els recorreguts estandarditzats són molt concrets i al voltant d’aquests hi ha tota una construcció cultural i comercial considerable, ja que són d’afluència massiva.

En el cas del Camí de Sant Jaume que entra a Galícia per Ribadeo, des de la darrera població asturiana anomenada Castropol, i a on podem arribar amb una barca-taxi molt pràctica (veieu l’ítem Recursos), la ruta de pelegrinatge es desvia ràpidament cap a Santiago de Compostela en diagonal i s’aparta de la costa tot just quan els pelegrins han vist la platja de les Catedrals, a pocs quilòmetres després de Ribadeo i cap a l’oest. A partir d’aquell moment el Camí del Nord ja és completament interior i muntanyós,  i només tornaran a veure les platges els pelegrins que decideixin ampliar el seu pelegrinatge de Santiago de Compostela fins a Fisterra o Muxía.

El recorregut que us proposo jo recorre les Rías Altas per la costa nord, i aprofita moltes vies que no han estat explotades turísticament pel Camino de Santiago, malgrat que sí que són camins que els habitants de Galícia visiten sovint.

Curiosament, tot just quan vaig entrar a Galícia des d’Astúries i vaig començar a llegir el diari La Voz de Galicia, vaig descobrir que l’any 2013 ja ha rebut suport institucional la branca marina del Camino de Santiago, acció promoguda per una entitat local anomenada “Asociación ‘Abrindo Camiño’ de amigos do Camiño Norte de Santiago”. La gent en qüestió va fer un recorregut a peu per la costa de les Rías Altas des de Ribadeo fins a Foz, i allí van ser rebuts per les autoritats en un acte simbòlic al Club Nàutic que inicia oficialment un nou camí que connecta el Camí del Nord amb el Camí Anglès. És una variant marítima del Camino Norte que arriba fins a la basílica de San Martiño de Mondonedo (Foz) i després segueix fins a Ferrol passant per Teixido.

Així doncs, si seguiu els tracks de GPS de les Rías Altas fareu totalment el Camiño do Mar. Els tracks que us deixo tenen el recorregut per la costa del Camiño do Mar, de Ribadeo a Ferrol passant per Foz i Teixido, que us descobrirà paratges màgics i actualment desconeguts pels pelegrins tradicionals.

Informació sobre les poblacions més importants: Ribadeo, Barreiros, Foz i Mondoñedo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *