Astúries

La penúltima regió del nostre viatge és Astúries, una altra província espanyola que alhora és una comunitat autònoma històrica i amb llengua pròpia d’arrel llatina: el bable.

Astúries és una comunitat amb uns 300 km de longitud, però la nostra ruta pel nord ibèric segueix de prop la costa, de manera que al final n’haurem recorregut uns 330 fins a Galicia des del pont que separa Unquera (Cantabria) de Bustio (Astúries).

Track GPS amb el recorregut complet per Astúries

 

Emigració americana i evidències indianes

Astúries és una cultura d’emigració, que ha vist partir milers de persones cap als cinc continents, però especialment a Amèrica, durant els darrers dos-cents anys. Molts dels emigrants van tornar a Astúries i hi van deixar evidències en forma d’edificis, innovació tecnològica, inversions pel desenvolupament, etc.  Se’ls va anomenar indians.

Qui aspiri a tenir una visió més completa del poble asturià, que s’escapi als clixés turístics tradicionals, pot trobar tota mena d’oportunitats per saber-ne més de l’emigració i del paper dels indians en l’Astúries dels segles XIX i XX. Una bona manera de conèixer la història dels emigrants és visitar l’Arxiu d’Indians, de Colombres, o voltar per les poblacions costaneres que van veure marxar i tornar bona part dels seus habitants, com Candàs o Llanes.

Web de l’Arxiu d’Indians (només en castellà): http://www.archivodeindianos.es/

Climatologia

Igual que a Cantabria, el clima asturià és oceànic i temperat, de manera que les temperatures seran estables i no farà mai molt de fred ni molta calor, com a molt 25ºC. És humit i sovint cau l’orbayu, una pluja fineta i persistent. Com a Cantabria, ja que no ens mourem de l’àmbit d’influència costaner no cal preveure canvis de temps sobtats ni condicions extremes en cap moment.

Variacions del Camí de Sant Jaume

El traçat que farem per Astúries en BTT també recorre la costa i més o menys en paral·lel al Camí de Sant Jaume en bona part, però el nostre recorregut ibèric nord com a mínim fa 55 km. extraordinaris respecte el tradicional Camino, bastant més d’interior que el nostre.

Les raons són que, d’una banda, entre Xixon i Avilés evitem el recorregut recte que connecta aquestes ciutats per zones de gran interès urbà i comercial, però sense gran valor paisatgístic. D’altra banda, ens permetem passar per poblets molt coneguts pels asturians i gallecs, però als quals no arriba gaire turisme ecològic procedent del Camí de Sant Jaume. Tindrem l’oportunitat de veure Luanco, Candás i el far i la ria d’Avilés, espais als que difícilment arriben els turistes convencionals o els pelegrins.

Quan entrem a la costa gallega tindrem dues opcions, clarament diferenciades. Per una banda, podem seguir l’itinerari proposat i anar per carreteres fent el tram Castropol-Veiga-Ribadeo, o sigui el que sempre s’havia fet per camí o carretera per entrar a Galícia per la costa d’Astúries, evitant creuar la ria de Ribadeo i passant la frontera intercomuitària a 10 km. de la costa. Aquest recorregut té uns 22 km.  La segona opció és anar fins al moll de Castropol i agafar una barqueta taxi (a Recursos hi he deixat un telèfon de contacte), de manera que el recorregut total, inclòs creuar la ria en barca, és de 4 km. Deixo un track del pas Castropol-Ribadeo per mar.

Allotjaments

Malgrat aquesta desviació al nord, la ruta permet aprofitar la xarxa d’allotjaments del Camí de Sant Jaume, que a Astúries és molt completa i en cas de no voler utilitzar els albergs públics, les persones que disposen d’una credencial de pelegrí poden accedir a preus rebaixats en moltes poblacions i en diferents tipus d’establiments: pensions, albergs, hotels, etc.

Llista d’etapes de la ruta ibèrica per Astúries

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *