Etapa 39: Valdoviño – Pontedeume

Valdoviño – PontedeumeFa un dia amb molt de sol. Marxo del càmping per carreteres secundàries, passo per l’estany de Frouxeira i després d’As Gorgas arribo a una pista forestal molt descuidada, que m’obliga a arrossegar la bicicleta uns quilòmetres fins que s’arriba a uns turons de sostre pla d’uns 300 m d’alcària, anomenats A Lagoa. Al mig de la plana hi ha unes ruïnes d’unes instal·lacions militars i un monòlit de situació geodèsica, tot plegat molt curiós i diferent del que he vist fins ara. Els camins travessen els turons i porten fins a les poblacions de la platja, com A Fonte da Tella.

Vaig fins a Fontá per error, però fotografio el Quixot que presideix l’entrada, i me’n torno a les carreteres del nordoest per anar a Ferrol seguint la línia de costa. Arribo a Ferrol i ressegueixo la ria fins que entro a la ciutat i la travesso fins al pont que traspassa la ria, i agafo un tram del Camino de Santiago Anglès per anar pels suburbis i evitar fer trajectes per carretera. Malgrat l’esforç, igualment he d’acabar entrant a la N-651 per anar fins a Cabañas i d’allí a Pontedeume. De Pontedeume a la platja Ber hi ha uns quatre quilòmetres, que no es fan gens pesats.

Hi ha dos càmpings, però em quedo al que hi ha més a prop de la platja que es diu “Camping Ber – A Marola”, és més barat i té instal·lacions noves d’aquest any. L’amo em diu que això de “Ber” està galleguitzat, però que en realitat ve del verb castellà Ver, i té el seu origen en l’orientació geogràfica de la platja:  els vaixells que anaven fins Amèrica segles enrere passaven pel davant d’aquesta platja per prendre referències geogràfiques i encarar-se allí cap al seu destí.

En total hauré pedalat uns 100 km., però no s’ha fet pesat perquè els pendents són suaus tot i que la temperatura ha estat alta tot el dia.

Etapa 39 a Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4973640

Track GPS Etapa 39 per descarregar: http://goo.gl/mKcGNW

Distàncies:  Càmping A Lagoa – Càmping Ber 99 km

Poblacions:

Descarregueu el track 39 amb BIDI QR

Descarregueu el track 39 amb BIDI QR

Lago
Montefaro
Baltar
O Grandal
A Pedreira
As Gorgas
A Fonte da Tella
Vila da Area
O Outeiro
Fontá
O Pieiro
O Confurco
Cariño
San Cristovo
Brión
Malata
Ferrol
Perlío
Pereiro
O Chao da Aldea
Cabañas
Pontedeume
Boebre

Preu de l’allotjament: 6,8 euros.

Referències: Camping Ber – A Marola. Praia de Ber, 15607 Boebre (Pontdedeume). Tel +34.981438500 www.campingber.es

Stage 39 in English · Etapa 39 en castellano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *